Хелатни реагенси ферозин и 1,10-фенантролин у испитивању антиоксидативне активности за узорке хитозана
Chelating reagents ferrozine and 1,10-phenanthroline in antioxidant activity assay for chitosan samples
Само за регистроване кориснике
2021
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
,
Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Поступком деацетилације у алкалној средини природни полимер хитин преводи се у хитозан. Хитозан има примене у: фармацеутској и прехрамбеној индустрији, медицини и козметичким препаратима. Степен деацетиловања (DDA-број слободних амино-група) и молекулска маса (Мw) су карактеристични параметри од којих зависи антиоксидативна активност – од DDA директно, а од Мw обрнуто пропорционално.
Natural polymer chitin is converted into chitosan by alkaline deacetylation. Chitosan is used in the pharmaceutical, food industry, medicine and cosmetics. Degree of deacetylation (DDA-number of free amino groups) and molecular weight (Мw) are characteristic parameters for antioxidant activity depending on DDA directly, on Мw inversely.