Антимикробна активност етарског уља изолованог из хербе Satureja montana L. (Lamiaceae) у различитим фенолошким фазама
Antimicrobial activity of essential oil isolated from Satureja montana L. herba (Lamiaceae) in different phenological stages
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Увод: Неоправдана употреба антибиотика довела је до појаве учестале резистенције бактерија на антибиотике која је препозната као глобални проблем. Обећавајућа алтернатива у решавању овог проблема представљају етарска уља.
Циљ рада: Испитивање садржаја и хемијског састава етарског уља хербе Satureja montana у фази: пре цветања, цветања и плодоношења и утврђивање његове антимикробне активности.
Материјал и методе: Етарско уље је изоловано дестилацијом воденом паром, а квалитативна и квантитативна анализа је извршена методом GC-FID/MS. Евалуација антимикробне активности спроведена је бујон микродилуционом методом, очитавањем минималне инхибиторне концентрације (МИК). Коришћено је 8 стандардних микроорганизама: Грам-позитивне бактерије: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis; Грам-негативне бактерије: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella abony, Pseudomonas aeruginosa и квасница: Candida albicans.
Резултати: Доминантна компонента у сва три узо...рка уља био је тимол. Најбољи антимикробни потенцијал је показало етарско уље хербе из фазе плодоношења и то на Грам-позитивне бактерије (МИК 200 mcg/mL). Висок степен осетљивости на сва три уља утврђен је и за квасницу Candida albicans (MИК 200 mcg/mL). P. aeruginosa је била резистентна на сва три уља, у тестираном опсегу концентрација.
Закључак: Резултати ове студије потврђују антимикробни потенцијал етарских уља и чињеницу да биолошка активност уља зависи од хемијског састава.
Introduction: Unjustified use of the antibiotics has led to the emergence of increased resistance of bacteria to antibiotics, recognized as a global problem. Essential oils are a promising alternative to solving this problem.
The Aim: Investigation of the content and chemical composition of Satureja montana essential oil isolated in stages: before flowering, flowering and fruiting and determination of its antimicrobial activity.
Material and Methods: Essential oil content was determined by hydrodistillation, and qualitative and quantitative analysis was performed by GC-FID/MS. Evaluation of antimicrobial activity was performed using the broth microdilution method, by reading the minimum inhibitory concentration (MIC). Eight standard microorganisms were used: Gram-positive bacteria: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis; Gram-negative bacteria: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella abony, Pseudomonas aeruginosa and yeast: Candida albicans.
...
Results: The dominant compound in all three oil samples was thymol. The best antimicrobial potential was shown by the essential oil of herb from the fruiting phase on Gram-positive bacteria (MIC 200 mcg/mL). A high degree of sensitivity to all three oils was also determined for the yeast Candida albicans (MIC 200 mcg/mL). P. aeruginosa was resistant to all three oils, in the tested concentration range.
Conclusion: The results of this study confirm the antimicrobial potential of essential oils and the biological activity of oils depends on the chemical composition.
Кључне речи:
Satureja montana / essential oil / antimicrobial activityИзвор:
2022Институција/група
PharmacyTY - CONF AU - Hristov, Aleksandar PY - 2022 UR - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/4126 AB - Увод: Неоправдана употреба антибиотика довела је до појаве учестале резистенције бактерија на антибиотике која је препозната као глобални проблем. Обећавајућа алтернатива у решавању овог проблема представљају етарска уља. Циљ рада: Испитивање садржаја и хемијског састава етарског уља хербе Satureja montana у фази: пре цветања, цветања и плодоношења и утврђивање његове антимикробне активности. Материјал и методе: Етарско уље је изоловано дестилацијом воденом паром, а квалитативна и квантитативна анализа је извршена методом GC-FID/MS. Евалуација антимикробне активности спроведена је бујон микродилуционом методом, очитавањем минималне инхибиторне концентрације (МИК). Коришћено је 8 стандардних микроорганизама: Грам-позитивне бактерије: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis; Грам-негативне бактерије: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella abony, Pseudomonas aeruginosa и квасница: Candida albicans. Резултати: Доминантна компонента у сва три узорка уља био је тимол. Најбољи антимикробни потенцијал је показало етарско уље хербе из фазе плодоношења и то на Грам-позитивне бактерије (МИК 200 mcg/mL). Висок степен осетљивости на сва три уља утврђен је и за квасницу Candida albicans (MИК 200 mcg/mL). P. aeruginosa је била резистентна на сва три уља, у тестираном опсегу концентрација. Закључак: Резултати ове студије потврђују антимикробни потенцијал етарских уља и чињеницу да биолошка активност уља зависи од хемијског састава. AB - Introduction: Unjustified use of the antibiotics has led to the emergence of increased resistance of bacteria to antibiotics, recognized as a global problem. Essential oils are a promising alternative to solving this problem. The Aim: Investigation of the content and chemical composition of Satureja montana essential oil isolated in stages: before flowering, flowering and fruiting and determination of its antimicrobial activity. Material and Methods: Essential oil content was determined by hydrodistillation, and qualitative and quantitative analysis was performed by GC-FID/MS. Evaluation of antimicrobial activity was performed using the broth microdilution method, by reading the minimum inhibitory concentration (MIC). Eight standard microorganisms were used: Gram-positive bacteria: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis; Gram-negative bacteria: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella abony, Pseudomonas aeruginosa and yeast: Candida albicans. Results: The dominant compound in all three oil samples was thymol. The best antimicrobial potential was shown by the essential oil of herb from the fruiting phase on Gram-positive bacteria (MIC 200 mcg/mL). A high degree of sensitivity to all three oils was also determined for the yeast Candida albicans (MIC 200 mcg/mL). P. aeruginosa was resistant to all three oils, in the tested concentration range. Conclusion: The results of this study confirm the antimicrobial potential of essential oils and the biological activity of oils depends on the chemical composition. T1 - Антимикробна активност етарског уља изолованог из хербе Satureja montana L. (Lamiaceae) у различитим фенолошким фазама T1 - Antimicrobial activity of essential oil isolated from Satureja montana L. herba (Lamiaceae) in different phenological stages UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4126 ER -
@conference{ author = "Hristov, Aleksandar", year = "2022", abstract = "Увод: Неоправдана употреба антибиотика довела је до појаве учестале резистенције бактерија на антибиотике која је препозната као глобални проблем. Обећавајућа алтернатива у решавању овог проблема представљају етарска уља. Циљ рада: Испитивање садржаја и хемијског састава етарског уља хербе Satureja montana у фази: пре цветања, цветања и плодоношења и утврђивање његове антимикробне активности. Материјал и методе: Етарско уље је изоловано дестилацијом воденом паром, а квалитативна и квантитативна анализа је извршена методом GC-FID/MS. Евалуација антимикробне активности спроведена је бујон микродилуционом методом, очитавањем минималне инхибиторне концентрације (МИК). Коришћено је 8 стандардних микроорганизама: Грам-позитивне бактерије: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis; Грам-негативне бактерије: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella abony, Pseudomonas aeruginosa и квасница: Candida albicans. Резултати: Доминантна компонента у сва три узорка уља био је тимол. Најбољи антимикробни потенцијал је показало етарско уље хербе из фазе плодоношења и то на Грам-позитивне бактерије (МИК 200 mcg/mL). Висок степен осетљивости на сва три уља утврђен је и за квасницу Candida albicans (MИК 200 mcg/mL). P. aeruginosa је била резистентна на сва три уља, у тестираном опсегу концентрација. Закључак: Резултати ове студије потврђују антимикробни потенцијал етарских уља и чињеницу да биолошка активност уља зависи од хемијског састава., Introduction: Unjustified use of the antibiotics has led to the emergence of increased resistance of bacteria to antibiotics, recognized as a global problem. Essential oils are a promising alternative to solving this problem. The Aim: Investigation of the content and chemical composition of Satureja montana essential oil isolated in stages: before flowering, flowering and fruiting and determination of its antimicrobial activity. Material and Methods: Essential oil content was determined by hydrodistillation, and qualitative and quantitative analysis was performed by GC-FID/MS. Evaluation of antimicrobial activity was performed using the broth microdilution method, by reading the minimum inhibitory concentration (MIC). Eight standard microorganisms were used: Gram-positive bacteria: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis; Gram-negative bacteria: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella abony, Pseudomonas aeruginosa and yeast: Candida albicans. Results: The dominant compound in all three oil samples was thymol. The best antimicrobial potential was shown by the essential oil of herb from the fruiting phase on Gram-positive bacteria (MIC 200 mcg/mL). A high degree of sensitivity to all three oils was also determined for the yeast Candida albicans (MIC 200 mcg/mL). P. aeruginosa was resistant to all three oils, in the tested concentration range. Conclusion: The results of this study confirm the antimicrobial potential of essential oils and the biological activity of oils depends on the chemical composition.", title = "Антимикробна активност етарског уља изолованог из хербе Satureja montana L. (Lamiaceae) у различитим фенолошким фазама, Antimicrobial activity of essential oil isolated from Satureja montana L. herba (Lamiaceae) in different phenological stages", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4126" }
Hristov, A.. (2022). Антимикробна активност етарског уља изолованог из хербе Satureja montana L. (Lamiaceae) у различитим фенолошким фазама. . https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4126
Hristov A. Антимикробна активност етарског уља изолованог из хербе Satureja montana L. (Lamiaceae) у различитим фенолошким фазама. 2022;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4126 .
Hristov, Aleksandar, "Антимикробна активност етарског уља изолованог из хербе Satureja montana L. (Lamiaceae) у различитим фенолошким фазама" (2022), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4126 .