Приказ основних података о документу

dc.creatorDabetić, Nevena
dc.creatorTodorović, Vanja
dc.creatorBožić, Dragana
dc.creatorAntić-Stanković, Jelena
dc.creatorŠobajić, Slađana
dc.date.accessioned2023-10-23T15:43:45Z
dc.date.available2023-10-23T15:43:45Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/5140
dc.description.abstractSemenke predstavljaju najvredniji deo ploda vinove loze. Polifenolna jedinjenja se primarno koncentrišu tamo, zbog čega semenke poseduju jaku antioksidativnu aktivnost. Zahvaljujući tome, ekstrakti semenki mogu delovati kao antimikrobni agensi. Ekstrakcija bioaktivnih jedinjenja se obično vrši pomoću isparljivih, organskih rastvarača. Poslednjih godina, zajedno sa povećanjem svesti o značaju zaštite životne sredine, različiti „zeleni“ rastvarači su se pojavili kao alternativa konvencionalnim. Ova studija je imala za cilj ispitivanje razlika između semenki različitih sorti grožđa u pogledu njihove antimikrobne aktivnosti prema Staphylococcus aureus. Takođe je procenjen afinitet eutektičkog rastvarača za ekstrakciju polifenola iz semenki grožđa. Kao referentni rastvarač korišćen je etanol. Semenke su izolovane iz pet različitih sorti crvenog grožđa koje se široko gaje u Srbiji. Ultrazvučna ekstrakcija izvedena je korišćenjem eutektičkog rastvarača (holin hlorid:limunska kiselina, 2:1, 30 % vode; ChCit) i 70 % etanola. Ukupan sadržaj polifenola (eng. Total Phenolic Content; TPC) je određen Folin-Ciocalteu metodom. Antimikrobna aktivnost uzoraka je ispitivana je na standardnom soju Staphylococcus aureus ATCC 6538 bujon-mikrodilucionim testom. TPC vrednosti su se kretale od 91,75 do 116,71 i od 84,79 do 135,5 mg GAE/g suve mase (za ChCit i etanolne ekstrakte, respektivno). Semenke sorte Prokupac imale su najveći sadržaj ukupnih polifenola, bez obzira na upotrebljeni rastvarač. Vrednosti minimalnih inhibitornih koncentracija (MIK) su se kretale između 0,04 i 0,15 mg/ml. ChCit ekstrakti su bili slični ili čak efikasniji protiv ove Gram-pozitivne bakterije u poređenju sa etanolnim ekstraktima. Ovo bi moglo biti delimično objašnjeno antimikrobnom aktivnošću samog rastvarača, pošto je primećeno da ChCit inhibira rast Staphylococcus aureus (MIK=0,3 mg/ml). Imajući u vidu da su ekstrakti pokazali znatno jaču aktivnost u odnosu na rastvarač i da su rezultati ispitivanja antimikrobne aktivnosti bili u značajnoj korelaciji sa sadržajem polifenola, može se zaključiti da je sinergizam između prisutnih polifenola i ChCit rezultirao snažnom antimikrobnom aktivnošću protiv Staphylococcus aureus u ekološki prihvatljivijim ekstraktima.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherSrpsko udruženje za kliničku mikrobiologiju (SUKM)sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.sourceSKKM 2023 - 1. srpski kongres kliničke mikrobiologije sa međunarodnim učešćem, 10-12 maj 2023, Beograd - Knjiga apstrakatasr
dc.subjectekstrakt semenki grožđasr
dc.subjectpolifenolisr
dc.subjectStaphylococcus aureussr
dc.subjectMIK vrednostisr
dc.subjectsinergizamsr
dc.titleZelena ekstrakcija sa antimikrobnom aktivnošću protiv Staphylococcus aureus iz semenki grožđasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.citation.spage56
dc.citation.epage56
dc.identifier.fulltexthttp://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/bitstream/id/14228/bitstream_14228.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_5140
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу