Show simple item record

Uticaj postupka soljenja i termičkog tretmana na masnokiselinski sastav svinjskog mesa (M. Longissimus dorsi)

dc.creatorĐorđević, Brižita
dc.creatorMiletić, Ivanka
dc.creatorŠobajić, Slađana
dc.creatorStanković, Ivan
dc.creatorĐuričić, Ivana
dc.date.accessioned2019-09-02T11:08:32Z
dc.date.available2019-09-02T11:08:32Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn0018-6872
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/883
dc.description.abstractThermal treatment represents an usual way of food preparation, resulting in better sensory properties and development of characteristic flavour prolonged shelf life, destruction of microbes and toxic substances. Beside positive effects, thermal treatment results in decreased bioavailability some unfavourable nutrients' interactions and even their loss. Lipids are among the most vulnerable nutrients affected by the treatment. The aim of the research was to determine the influence of thermal treatment common in house­holds on fatty acid composition of pork's meat (Musculus Longissimus dorsi), as well as oxidative stability determined as TBA value. Some treatments (roasting of unsalted meat samples and microwave treatment of salted meat samples) provoked significant decrease in PUFA content. Combination of microwaving and salting resulted in maximum decrease of PUFA content (31%). Salting procedure adversely influenced oxidative stability provok­ing substantial increase of TBA-reactive substances content. All applied treatments also induced the increase of the content of oxidative products in meat, especially during grilling and microwaving.en
dc.description.abstractHrana koju čovek konzumira obrađuje se različitim postupcima koji najčešće podrazumevaju i termički tretman. Tretman namirnica uključuje svaki postupak koji menja ili pretvara sirovine biljnog ili životinjskog porekla u siguran jestiv i, često, ukusniji proizvod. Različite pojave tokom pripreme, prerade i čuvanja hrane su veoma složene, usled hemijske heterogenosti namirnica i kompleksnih reakcija zbog interakcija osnovnih nutrimenata. Posebno osetljivi nutrimenti na delovanje termičkog tretmana su lipidi. U raduje praćen uticaj različitih vrsta termičkih tretmana, uobičajenih u domaćinstvu, na sastav masnih kiselina svinjske pečenice (Musculus Longissimus dorsi) i na oksidativnu stabilnost svinjskog mesa, praćenog primenom tzv. testa tiobarbiturne kiseline (test TBK). Pojedini primenjeni tretmani (soljenje, grilovanje neusoljenih i mikrotalasni tretman usoljenih uzoraka) uticali su na smanjenje sadržaja polinezasićenih masnih kiselina. U mikrotalasno tretiranim, usoljenim uzorcima mesa ovo smanjenje iznosi čak 31%. Na oksidativnu stabilnost sirovog svinjskog mesa nepovoljno je delovao proces soljenja, kojim su značajno povećane vrednosti TBK reagujućih supstancija (p lt 0,0). Primenjeni termički tretmani su takođe značajno povećali sadržaj proizvoda oksidacije lipida u mesu, posebno postupci grilovanja i mikrotalasnog pečenja.sr
dc.publisherDruštvo za ishranu Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceHrana i ishrana
dc.subjectthermal treatmenten
dc.subjectpork's meaten
dc.subjectfatty acidsen
dc.subjecttermički tretmansr
dc.subjectsvinjsko mesosr
dc.subjectsoljenjesr
dc.subjectmasne kiselinesr
dc.titleEffect of salting and thermal treatment on fatty acid characteristics of pork (M. Longissimus dorsi)en
dc.titleUticaj postupka soljenja i termičkog tretmana na masnokiselinski sastav svinjskog mesa (M. Longissimus dorsi)sr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractШобајић, Слађана; Станковић, Иван; Ђорђевић, Брижита; Милетић, Иванка; Ђуричић, Ивана; Утицај поступка сољења и термичког третмана на маснокиселински састав свињског меса (М. Лонгиссимус дорси); Утицај поступка сољења и термичког третмана на маснокиселински састав свињског меса (М. Лонгиссимус дорси);
dc.citation.volume47
dc.citation.issue1-4
dc.citation.spage19
dc.citation.epage24
dc.citation.other47(1-4): 19-24
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_883
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record