Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 20
Uticaj redoks disbalansa i inflamacije na aktivnost enzima paraoksonaze 1 i njegovu distribuciju na lipoproteinima visoke gustine u sindromu policističnih jajnika - efekat na kardiovaskularni rizik
(Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет, 2018)
Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je najčešći endokrinološki poremećaj kod žena u reproduktivnom periodu. Pored reproduktivnih poremećaja, ovaj sindrom karakterišu različite kardiometaboličke komplikacije kao što su ...
Određivanje nivoa genske ekspresije rezistina i receptora za rezistin i koncentracije rezistina u krvi pacijenata sa ishemijskom bolesti srca
(Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет, 2018)
Ishemijska bolest srca (IBS) danas predstavlja jedan od glavnih uzroka smrtnostiu svetu. U osnovi ove bolesti se nalazi ateroskleroza koja predstavlja multifaktorsko,hronično inflamatorno oboljenje indukovano ćelijskim i ...
Ispitivanje antimalarijskog potencijala novosintetisanih aminohinolina u in vitro i in vivo sistemima
(Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет, 2018)
Malarija, bolest koja pogađa milione ljudi širom sveta, je parazitska infekcija uzrokovana protozoama roda Plasmodium. Danas je poznato pet vrsta koje izazivaju malariju kod čoveka: P. falciparum, P. vivax, P. malariae, ...
Моделовање утицаја молекулске структуре и параметара хроматографског система на понашање аналита у хаотропној хроматографији
(Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет, 2018)
Најчешћи проблеми који се јављају при анализи супстанци са базнимфункционалним групама у RP‒HPLC системима су кратко задржавање аналита настационарној фази и неодговарајући облик хроматографског пика. Наведенипроблеми се ...
Uticaj bioaktivnih molekula laktobacila na procese autofagije i inflamacije u in vitro i in vivo sistemima
(Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет, 2018)
Izolacija i karakterizacija bakterijskih biomolekula koji interaguju sa receptorimaćelija domaćina predstavlja kljuĉ za razumevanje mehanizama probiotiĉkog dejstvalaktobacila. Savremena istraţivanja probiotiĉkih bakterija ...
Faktori rizika za nastanak i razvoj hronične opstruktivne bolesti pluća povezani sa oksidativnim stresom u populaciji Srbije
(Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет, 2018)
Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je sporo progresivno oboljenje koje sekarakteriše ograničenim protokom vazduha kroz disajne puteve, koje nije potpunoreverzibilno. Ovo ograničenje je obično udruženo sa oksidativnim ...
Uticaj CYP2C19*2 varijante gena na terapijski odgovor u toku primene klopidogrela kod bolesnika sa stenozom karotidnih arterija
(Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет, 2018)
Aterosklerotske promene karotidnih arterija su najčešći uzrok moždane ishemije. Karotidna endarterektomija (KE) predstavlja efektivan tretman stenoze karotidnih arterija i danas je najčešći operativni zahvat za prevenciju ...
Karakterizacija sistema tečne hromatografije hidrofilnih interakcija sa UV i MS/MS detekcijom u analitici i bioanalitici olopatadina
(Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет, 2018)
Cilj doktorske disertacije bio je da se kroz sveobuhvatnu karakterizaciju sistema tečne hromatografije hidrofilnih interakcija (eng. Hydrophilic Interaction Liquid Chromatography – HILIC) sa UV (eng. Ultraviolet) i MS/MS ...
Prospektivna sistemska analiza rizika u procesu izdavanja lekova u javnoj apoteci - perspektiva unapređenja kvaliteta usluga i bezbednosti pacijenata
(Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет, 2018)
Izdavanje lekova, jedna od osnovnih aktivnosti u farmaceutskoj praksi, predstavljaproces koji je rizičan i sklon nastanku grešaka, zbog čega potencijalno moţe ugrozitibezbednost pacijenata. Sa porastom nivoa svesti o značaju ...
Ispitivanje antioksidativnog i antimikrobnog potencijala kakao praha i njegovog uticaja na ponašanje miševa nakon kratkotrajne i dugotrajne suplementacije
(Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет, 2018)
Kakao prah je industrijski proizvod koji se dobija preradom kakao zrna (Theobroma cacao L.) i poseduje jedinstven ukus i aromu. Sve češće se svrstava u veoma popularnu grupu „funkcionalnih namirnica“. Visok sadržaj biološki ...